marți, 23 aprilie 2013

Cum am inteles diferenta dintre un manager si un specialist


Am fost numita manager in anul 1995, la un an dupa terminarea facultatii (dar am devenit un adevarat manager ceva vreme mai tarziu!). Si acesta a fost inceputul unei cariere profesionale extrem de intense si cu multe rezultate. Si vreau sa povestesc cate ceva din aceasta experienta manageriala de peste 18 ani, care-i poate ajuta mai ales pe managerii “juniori”.

V-am povestit cum am reusit sa am primul meu loc de munca. Era o firma care sarbatorea 25 de ani de la infiintare, avea peste 1.000 angajati si era printre primele trei firme nationale in domeniul productiei si comercializarii de materiale izolatoare pentru constructii. A fost o sansa extraordinara ca am reusit sa lucrez in aceasta companie si acest lucru aveam sa-l apreciez abia multi ani mai tarziu. O sa va povestesc de ce.

Am vazut si am inteles foarte bine cum functioneaza o firma bine organizata: fiecare angajat cunostea obiectivele generale ale firmei, isi intelegea locul, contributia si responsabilitatea in cadrul organizatiei, stia ce are de facut si actiona ca atare.

Eram angajata ca analist financiar in cadrul departamentului Analize economice si Bugete, care era format din 8 persoane si condus de Doamna - un adevarat Mentor. A avut multa rabdare sa-mi explice activitatea firmei si a departamentului, a avut incredere in potentialul meu profesional si m-a implicat in proiecte foarte interesante, din prima luna de la angajare. Primul meu proiect a fost si prima reusita profesionala: analiza si optimizarea costurilor intr-o sectie de productie.

Timp de un an am elaborat diverse analize economico-financiare si raportari manageriale si am reusit sa cunosc si sa particip la toate tipurile de lucrari si activitati desfasurate in cadrul departamentului.

Dupa primul an de la angajare, la propunerea Mentorului meu, am fost numita managerul departamentului Analize economice si Bugete. Aveam 25 ani. Stiti cum am reactionat acasa, dupa ce am constientizat toata situatia? Absolut copilareste: m-am speriat si am inceput sa plang. De ce? Pentru ca asta insemna sa ma despart de Doamna – Mentorul meu, care prelua conducerea unui departament nou infiintat in firma.

Timp de o luna am fost destul de derutata si stresata pentru nu stiam cum sa gestionez relatiile cu ceilalti manageri de departamente si relatiile cu conducerea societatii. Mi-a trebuit ceva timp sa inteleg ca trebuie sa repartizez colegilor de departament lucrarile curente de care ma ocupam in calitatea mea de specialist - analist financiar si acest lucru a fost extrem de frustat – trebuia sa renunt la ceva ce-mi placea extrem de mult.

Dar in scurt timp am inteles si mi-am asumat primul meu rol de manager. Am constientizat ca trebuie sa coordonez toate activitatile departamentului si am inteles ca trebuie sa ne dezvoltam spiritul de echipa si pregatirea profesionala astfel incat sa fim o echipa de adevarati profesionisti. Cand am vazut ca incep sa gestionez si relatiile interumane cu toti managerii si colegii din firma, atunci am inceput sa ma simt mult mai confortabil pe pozitia de manager si sa ma bucur ca am avut aceasta mare sansa pentru dezvoltarea mea profesionala si manageriala.


Ce-am invatat eu din aceasta intamplare si aplic in fiecare zi:
Sa am incredere in orice provocare profesionala lansata de oameni pe care-i admir si respect!
Sa nu uit care sunt diferentele dintre responsabilitatile si rezultatele unui manager si cele ale unui specialist etc.

Si un sfat pentru cei “la inceput de drum profesional”:
Cautati-va un mentor si progresele vor fi remarcabile!

Amintiti-va de momentele placute si veti gasi toata energia de a face lucruri extraordinare!

Contactati-ma si voi fi bucuroasa sa ne cunoastem! anda.racsa@gmail.com
Afla mai multe: www.abctrainingconsulting.ro/blog

Toate cele bune!
Anda


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu