joi, 16 mai 2013

“De ce trebuie sa invatam la toate materiile predate la scoala?” Voi cum ati raspunde la aceasta intrebare?

Va povesteam ca, in luna aprilie, am avut o experienta extraordinara cu copiii din clasa a VI-a, in cadrul proiectului “Scoala altfel - Sa stii mai multe, sa fii mai bun!”. N-o sa povestesc acum cat m-am pregatit si ce emotii am avut, pentru ca nu asta este important.  

Important este ca am reusit sa trezesc atentia si interesul copiilor.
Si m-au rasplatit cu multe intrebari! Si pentru asta le multumesc!


Iata prima intrebare a copiilor (adresata de fata cu doamna diriginta):
- De ce trebuie sa invatam la toate materiile de la scoala?

Eu (luata putin prin surprindere, am incercat sa castig ceva timp…)
- Hai sa cautam raspunsul impreuna! Voi ce vreti sa va faceti, cand veti fi mari?

Copiii (foarte entuziasmati):
- Vreau sa fiu doctor chirurg! Vreau sa fiu pilot de avion! Vreau sa fiu fotograf!

Si dialogul nostru (simplificat) a decurs astfel:
- Ce face un doctor chirurg? Opereaza si salveaza vieti omenesti! Dar cum a invatat el sa opereze? A mers la scoala si la facultate. Si ce materii l-au ajutat sa devina doctor chirurg? Anatomia. Si altceva? (tacere) Cum este pregatit un pacient pentru operatie? Se face o anestezie. Cum se face anestezia? Cu ajutorul unor aparate si substante. Ce contin acele substante? (tacere) Cred ca raspunsul il aflam de la materiile anatomie si chimie. Cum folosim aparatele medicale? Cred ca raspunsul in aflam de la materiile anatomie, chimie, fizica. Apoi cand doctorul face incizia, trebuie sa aiba precizie milimetrica, si asta a invatat la matematica! Dupa operatie, trebuie sa-i explice pacientului tratamentul si sa-l incurajeze, si asta se invata la comunicare si psihologie, etc. Un doctor trebuie sa se documenteze continuu despre ultimele noutati medicale, asa ca trebuie sa citeasca foarte mult, inclusiv materiale in limbi straine. Deci iata la cate materii trebuie sa invete un doctor…

- Ce face un pilot de avion? Conduce avioanele de calatori sau de marfa. Dar cum a invatat el sa piloteze? A invatat fizica, telecomunicatii si limbi straine. Numai atat?! Geografia te invata orientarea in spatiu! Sportul iti mentine conditia fizica! Si asa mai departe…

- Ce materii trebuie sa inveti, ca sa fii fotograf? Desenul: pentru dezvoltarea simtului culorilor si formelor. Geometria: pentru incadrarea si echilibrul imaginii. Fizica: pentru alegerea aparatului si pentru “jocul de lumina”! Biologia: pentru a surprinde diverse stadii si momente ale vietii!

Discutiile au fost extrem de dinamice si copiii gaseau usor raspunsurile pentru orice ocupatie / meserie dorita.

Desi sunase clopotelul (pentru pauza) nimeni nu a plecat din clasa.
Toti erau entuziasmati si vorbeau in acelasi timp.

Eu m-am retras intr-un colt al clasei si ii priveam cu mare drag!
Ma gandeam ca trebuie doar sa le acorzi putina indrumare, multa incurajare si rezultatele pot fi remarcabile!

Copiii invata la toate materiile, dar intr-un mod abstract, fara sa faca ore practice la laborator, ca sa poata sa vada si sa inteleaga legatura dintre “teorie” si realitate (obiecte, fenomene, etc).  
Si e datoria si bucuria noastra sa-i ajutam! 

Daca vreti sa mai discutam despre acest subiect, contactati-ma! 
anda.racsa@gmail.com

Cu drag,
Anda







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu